15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.shakingcolors.hu 300 1

Hogyan válassz alapozót?

Ahhoz, hogy a festés megfelelően sikerüljön, elengedhetetlen, hogy megfelelően előkészítsük, alapozzuk a felületet. Sokszor szembesülünk azonban azzal, hogy nem tudjuk pontosan milyen alapozót használjunk. Ebben a bejegyzésünkben elmagyarázzuk, hogyan választhatod ki az adott projektedhez megfelelő alapozó festéket.

PintyPlus Cink alapozó spray
PintyPlus Cink alapozó spray

Milyen felületet szeretnénk festeni?

Legelőször azt kell tisztázni milyen felületet szeretnénk festeni. Itt az alábbi lehetőségek közül választhatunk:

  • Műanyag felület
  • Fa felület
  • Üveg felület
  • Fém felület
  • Hungarocell felület
  • Már festett felület
  • Durva, érdes felület, amelyet tömíteni is szeretnénk

Az fontos, hogy minden felület esetében, megfelelően készítsük elő a festendő részt, távolítsuk el a zsíros, poros szennyeződést. Erre a PintyPlus Alkohol sprayt javasoljuk (csak alkoholálló felületet tisztítsunk vele).

Műanyag felület:

A műanyag felület esetében nem mindig kell alapozót használni. Ha csak dekorációs célra használjuk a tárgyat, akkor nem szükséges külön alapozás, csak tisztítsuk meg a felületet és egy nagyon finom csiszolóval érdesítsük fel, hogy megfelelően tapadhasson a festék. Nem kell durván felcsiszolni, mert akkor a felület egyenletességéből veszthetünk. A műanyag felületek festését valamelyik vizes bázisú PintyPlus festék sprayvel javasoljuk, de használhatjuk a PintyPlus Evolution akril oldószeres változatát is.

Ha úgy értékeljük, hogy szükséges a műanyag felület alapozása, mert nagyon fényes a felület vagy szeretnénk, ha jobban tapadna a festék, akkor a PintyPlus TECH műanyag alapozó spray használatát javasoljuk. Ez egy színtelen alapozó, ezért bármilyen felületen könnyedén alkalmazható.

Fa felület:

A fa felület esetén azért javasoljuk az alapozó használatát, mert egy nyers fa felületen a festék nagyon könnyedén beszívódik, ezért nehéz szép végeredményt elérni. Itt 2 terméket is használhatunk: a PintyPlus TECH univerzális alapozót, amely fehér, vörös és szürke színekben elérhető. Az alapozó színét annak megfelelően válasszuk ki, hogy milyen színű festéket fogunk használni. Például fekete festék esetén használjunk szürke alapozót. Vörös, barna, piros esetén használjunk vörös alapozót. Fehér, sárga, zöld, kék esetén használjunk fehér alapozót.

Üveg felület:

Az üveg felület hasonlóan a műanyag esetén, nem mindig igényel alapozást. Fontos, hogy az üveg felületen nagyon nehezen tapadnak a festékek, ezért üveg festését inkább csak dekorációs céllal végezzük. Itt, a jobb tapadás érdekében használhatunk PintyPlus ART GESSO alapozó sprayt.

Fém felület:

A fém felületek esetében több lehetőség közül is választhatunk. Ha csak egy fizikális védelmet szeretnénk biztosítani, használhatjuk a PintyPlus TECH univerzális alapozó sprayt. Ha egy kicsit komolyabb védelmet szeretnénk, akkor használjunk az alumínium és cink tartalmú PintyPlus TECH horgany sprayt, vagy extra igénybevétel esetén a PintyPlus TECH cink sprayt, ahogyan azt Mi is tettük a legutóbbi rozsdás vas rács átfestése során.

PintyPlus Univerzális alapozó
PintyPlus Univerzális alapozó

Hungarocell felület:

A hungarocell felületet nem szükséges alapozni, viszont fontos, hogy mindenképpen vizes-bázisú festék spray-t használjunk, mert az oldószeres festékek megmarhatják a felületet.

Már festett felület esetén nem szükséges újból alapozni, viszont győződjünk meg róla, hogy a felületről nem pereg a festék, mert az új festék réteg csak akkor fog megfelelően tapadni, ha az alatta lévő réteg is megfelelően tapad az alap felülethez.

Ha a festendő felületen kisebb egyenlőtlenségek vannak, akkor a PintyPlus AUTO szórógitt használatával kiegyenlíthetjük a felületet. Fújjuk fel a felületre, várjuk meg a száradását, majd nagyon finom csiszolóval (1000-1200) csiszoljuk egyenletesre a felületet, majd jöhet a festék réteg. Ez a termék szinte bármilyen felületen használható.

PintyPlus HOME - Hungarocell festéséhez
PintyPlus HOME – Hungarocell festéséhez

Ha tetszett a bejegyzésünk és Te is átfestetted otthoni géped, akkor küldd el részünkre facebookon! Ha szereted csináld magad ötleteket, kattints ide a többi Shakingcolors blog ötletért!

Előző poszt
Új logisztikai központot nyitottunk
Következő poszt
Mire jó a jelölő spray és hogyan használjuk?