15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.shakingcolors.hu 300 1

Fa sámli festés – PintyPlus HOME

A raktárban rendezkedtünk és belefutottunk néhány olyan tárgyba, amit érdemes lenne felújítani. Sok lim-lom között találtunk egy egész jó dolgot, így megszületett az ötlet, hogy fa sámli festés lesz a mai napi programunk,méghozzá vizesbáziú festékspray-vel, a PintyPlus Home-val!

Fa sámli festés
Fa sámli festés – PintyPlus HOME

A fa sámli festés ma már nagyon gyors és egyszerű feladat festékspray-vel. Az alábbi lépések nem csak a sámlira alkalmazhatók, hanem minden nyers fa bútorra.
Néhány pontban összeszedtük, hogy mire kell figyelj a munka közben.

Fa sámli festés lépései:

  • Ha a felület megköveteli, akkor egy csiszolópapír segítégével csiszold át a felületet.
  • Csiszolás után tisztítsd meg a felületet, nagyon fontos, hogy a festendő felület por és zsírmentes legyenk! Használj felület tisztító alkohol sprayt! Ha a csiszolás kimaradt, akkor is mindenképp használj valamilyen alkoholos tisztítószert, mert azok megkönnyítik a zsír eltávolítását.
  • Rázd a flakont minimum 1 percen keresztül, hogy a benne lévő lerakódott pigmentek alaposan felkeveredjenek. Fontos a maximális fedés eléréséhez!
  • Próbáld ki a festékspray-t egy kartonpapíron, hogy a festés közben ne érjen meglepetés. Fontos, hogy ismerd a flakonban lévő nyomást és a festék szóródását.
  • 20-25 cm-ről fújd a felületre a festékspray-t úgy, hogy folyamatosan mozgásban tartod a flakond, hogy elkerüld a festék megfolyását
  • Soha ne fújj koncentráltan egy pontba sok festéket!
  • Várd meg a felület teljes száradását!
  • A felület védelme érdekében használj lakkot.

Mitől zsíros a felület?

Általában ránézésre nem tapasztaljuk, hogy zsíros lenne a felület. Szabad szemmel sokszok ne láthatóak ezek a zsírfoltok, így azt gondolnád, hogy nem szükséges a felület zsírtalanítása – Ez hatalmas hiba! Minden esetben szánj időt a zsírtalanításra, legfőképp akkor ha fa bútorról van szó. Felületi tapintásról, a bőrön található zsírok azonnal átragadnak a fára és be is szívják azt. Ezek a láthatatlan zsírfoltok nagymértékben befolyásolják a festékek fedését és optimális tapadását! Ebben az esetben szokott az előfordulni, hogy festés után, miután teljesen kiszárad a felület foltokat látsz a festett felületen, azokon a pontokon zsírfoltok voltak amik megakadályozták a festékréteg maximális fedését és tapadását. Ezt sajnos már csak újrafestéssel tudod majd orvosoli!

Előző poszt
Miért jó a vízbázisú festékspray?
Következő poszt
PintyPlus HOME – Az otthoni festékspray