15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.shakingcolors.hu 300 1

5 különbség a kréta festék és a vizes bázisú zománc között

Ebben a bejegyzésünkben összeszedtünk 5 különbséget a kréta festék és a vizes bázisú zománc festék között. Sokszor fogalomzavar van ebben a témában, és emiatt előfordul, hogy egy-egy festési projekt alkalmával rossz terméket választunk, ezért később nem a várt eredményt kapjuk.

De lássuk mi ez az 5 különbség a kréta festék és a vizes bázisú zománc között:

Milyen felületre használható?

Alapvetően a kréta festék úgy vonult be a köztudatba, hogy ez mindenre jó. Természetesen ez nem teljesen igaz. A kréta festékkel sok különböző felület átfesthető, de azért leginkább a vintage dekoráció kialakításakor használjuk, mert viszonylag puha felületet képez (éppen ezért visszacsiszolható). Ellenben a vizes bázisú zománc bátran használható bármilyen felületen. Ez száradás után kikeményedik és egységes sima réteget képez.

Visszacsiszolható-e?

Sokan tévesen a zománc festéket is visszacsiszolják. Ez egy hibás eljárás, hiszen a zománc festék felülete kikeményedik így nem lesz szép a visszacsiszolás. Ha kopottas vintage hatást szeretnénk elérni, használjunk kréta festéket, ha sima egységes hatásra törekszünk, akkor jöhet a vizes bázisú zománc.

Szüksége van-e a felület lezárására?

Itt is sok téves elmélettel találkozhatunk. Az igazság az, hogy a vizes bázisú zománcot nem szükséges lakkozni, csak abban az esetben, ha nagy igénybevételű felületet kopásállóbbá szeretnénk tenni. Ezzel szemben a kréta festéket mindenképpen szükséges valamivel lezárni, ha nem szeretnénk, hogy a puha festék tovább kopjon. Erről már írtunk egy bejegyzést ITT.

Kell alapozni?

Ebben nincs akkora eltérés a két termék között. Azokat a felületeket, amikre nehezen tapad a festék, vagy például a kezeletlen fa felületet, amin beszívódik a festék érdemes alapozni. Azonban mivel a kréta festék esetében a visszacsiszolás a cél, ott sok esetben 2 különböző színű kréta festék réteg kerül egymásra.

Mennyibe kerül?

A kréta festék általában drágább, mint a vizes bázisú zománcok. Ráadásul azért a vizes bázisú zománcokat sokkal könnyebb is beszerezni. Ha spray formában szeretnél ezekből a termékekből választani, mi a PintyPlus márkát javasoljuk.

+1 Milyen felületet ad?

Mivel a kréta festéket leginkább a vintage stílusú dekorációkhoz javasolják, ezért ennek a felülete minden esetben sima, bársonyos, kréta hatású felület. A vizes bázisú zománc esetében lehet matt, fényes és selyemfényű is a felület

Végül összeszedtünk néhány DIY projektet kréta festékkel illetve vizes bázisú zománccal:

Éjjeliszekrény festés
Tároló festése kréta festékkel
Szekrény festés vizes bázisú zománccal
Kis szekrény festése zománc festékkel

Ha érdekelnek a további különbségek, az alábbi videókban megtekintheted:

Ha hasznosnak találtad bejegyzésünket, oszd meg másokkal is és kövess minket a facebookon!Mentés

Előző poszt
Hogyan adj el több festék sprayt?
Következő poszt
Lökhárító festés spray segítségével