15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.shakingcolors.hu 300 1

Tisztázzuk végre: szükség van festés után felület zárásra vagy sem?

                Manapság nagyon divatos a különböző bútorok, dekorációk átfestése, amely amellett, hogy jó szórakozás, kiélhetjük kreativitásunkat és valami valóban egyedit alkothatunk. Mielőtt nekilátunk egy bútor festésének tájékozódnunk kell a különböző festékekről: krétafesték, zománc, lazúr. Ahogyan egyre mélyebben beleássuk magunkat a témába jönnek a keresztkérdések. vizes bázisú? oldószeres? lakkozni kell? milyen lakkot használhatok?

Wax vagy lakk? Kell ez egyáltalán?

                Ebben a bejegyzésben most tiszta vizet öntünk a pohárba és elmagyarázzuk mikor és milyen esetekben kell a felületet lezárni. Először is mit is jelent a felület zárása? Gyakorlatilag ez annyit jelent, hogy a lefestett felületet a tartósság céljából lakkozzuk vagy waxoljuk. A lakk lehet fényes, matt vagy selyemfényű is (nem a klasszikus fényes lakkozásra kell gondolni). A lakk egy kemény réteget képez a felületen és ellenállóbbá teszi. A wax egy puhább, selyemfényű réteget képez. A waxot általában egy rongy segítségével kell eldörzsölnünk a felületen. A waxolásra egyszerű megoldás a PintyPlus Chalk wax spray, mert sokkal könnyebb felvinni a felületre, mint a tégelyes waxokat.

Na de akkor kell-e a védelem? Vannak olyan festékek, amelyek tulajdonsági miatt csak felület zárással lesznek tartósak. Ilyen a krétafesték, tejfesték és általában a puhább festékek. Ilyen festékek esetében mindenképpen javasoljuk a felület lezárását lakkal vagy wax-al. Ha nagy igénybevételnek van kitéve a felület, akkor a választásunk legyen a lakk (pl. szék, asztallap). A waxot olyan felületeknél javasoljuk, mint pl. egy szekrény ajtaja, ahol kisebb a sérülés veszélye. Alapvetően a lazúrok és zománcok esetében nincs szükség a felület további lezárására, hiszen ezek a festékek úgy lettek kifejlesztve, hogy időjárásálló felületet képezzenek. Természetesen ezeknek a felületeknek is tovább lehet növelni a tartósságát lakkal.

Vizes bázisú vagy oldószeres lakkot használjunk?

Ahogyan a nevében is szerepel a vizes bázisú festékek vizes alapúak (száradás után vízállóak, ez ne tévesszen meg senkit), de ennek a tulajdonságának köszönhetően nem marják meg az előző festék rétegeket, illetve olyan felületre is használhatók, amelyeket az oldószer megmar (pl hungarocell). Az oldószeres festékek múltja régebbre tekint vissza, ezért is sokan ebben jobban bíznak, mint a vizes bázisú társaikban. Itt viszont fontos megjegyezni azt, hogy előfordulhat az, hogy az alatta lévő festék réteget felmarja. Ami biztos: a vizes bázisú festékek nem marják vissza az előző réteget. Tehát a lényeg: vizes bázisú festéket lehet festeni bármilyen felületre viszont oldószeres festéket vagy lakkot csak úgy fessünk, ha előtte végeztünk próbát a felületen.

Készítettünk egy táblázatot, amiben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat:

Festék típusa Felületek Szükséges-e zárás Mivel zárhatjuk
Akril vagy szintetikus zománc (PintyPlus Evolution és PintyPlus Basic) fém, fa, műanyag, kő nem lakk
Kréta festék (PintyPlus Chalk finish) fa igen lakk vagy wax
Lazúr fa nem lakk vagy wax
Vizes bázisú akril (PintyPlus HOME, PintyPlus AQUA) fém, fa, műanyag, hungarocell, kő nem lakk

Ha hasznosnak találtad bejegyzésünket, oszd meg másokkal is és kövess minket a facebookon!

Előző poszt
Szekrény festés
Következő poszt
6 ötlet a fekete táblafesték használatára