15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.shakingcolors.hu 300 1

Hogyan kerüljük el a foltokat krétafesték használatakor? Mitől foltosodik a krétafesték?

Szükségét éreztük, hogy elkészítsük ezt a posztot, amiben elmagyarázzuk, hogy miért jelenhetnek meg különös foltok a kréta festék használatakor és a legfontosabb, hogy hogyan is tudjuk elkerülni ezeket.

Mitől foltos a krétafesték használatával festett felület?

Amikor először szembesülsz ezzel a problémával azt gondolhatod, hogy valamit nem csináltál megfelelően a Chalk paint sprayvel. Nem tisztítottad meg eléggé a felületet, nem ráztad fel eléggé a flakont vagy csak egyszerűen nem tudsz sprayvel festeni. Persze az internet tele van tökéletesen elkészült festésekkel, anélkül, hogy bárhol bármilyen problémát említenének, ezért hamar meggyőzheted magad, hogy a spray festés nem a Te tereped. Pedig ez nem igaz, ez a probléma igen is létezik és előfordul. Számos DIY bloggerel és spray/ festék használóval beszélgettünk erről és most megosztjuk veled is a tapasztalatunkat.

Evitar-manchas-al-pintar-con-chalk-paint

Először is tisztázzuk, hogy ez a probléma a normál ecsetelős kréta festéknél és a spraynél is előfordulhat. A különbség csak annyi, hogy míg egyik esetben ecsettel egy vastag réteget viszünk fel a felületre, addig a spray esetében csupán egy vékony réteget használunk, így erősebbnek tűnhet a foltosodás.

Na de miért is történik ez meg? Négy fő okot találtunk, amely választ ad a kérdésre:

  • A felület nem megfelelően lett letisztítva
  • Átüt az alsó réteg
  • Nem megfelelő festés
  • A felületek eltérő nedvszívó képessége

Tisztítás:

Nagyon fontos a felületet megtisztítani akár alkohollal, foltbenzinnel vagy legalább szappanos vízzel. Bármilyen apró szennyeződés foltokat idézhet elő, esetenként már attól is zsíros lehet a felület ha csak kézzel hozzáérünk amikor egyik helyről a másikra áttesszük. A kréta festék nagyon könnyen felszívódik, főleg ha talál egy kis zsíros, olajos vagy waxos részt, amely valljuk be könnyen előfordulhat, ha különböző bútorfényesítőket is használunk. Ez a rejtélyes foltok egyik okozója.

Átüt az alsó réteg:

A kréta festék nagyon porózus és főleg a világos színeknél megjelenhetnek foltok, ha egy lakkozott, festett vagy foltos felületen használjuk a kréta festéket. Hogy ezt elkerüljük mutatunk két nagyon egyszerű megoldást, amelyet alkalmazhatunk: az első, hogy csiszoljuk le teljesen a felületet (ezt szeretjük legkevésbé), a második pedig, hogy használjunk alapozót a már festett felületen is.

Hogyan fessünk:

Először is mivel a kréta festék nagyon tömör, így festés előtt a szokásosnál több ideig kell rázni a flakont, hogy a benne lévő anyagok teljesen elkeveredjenek. Ezután jöhet a festés. Fontos, hogy szabályosan vigyük fel a felületre, jobbról balra, majd fentről lefelé. Ez a mozdulatsor felcserélhető, azonban próbáljuk meg elkerülni a szabálytalan  festést, mert akkor egy-egy területen sokkal több festék halmozódhat fel, amely száradáskor foltokat képezhet.

A felület nedvszívó képessége:

A különböző felületek különböző nedvszívó képessége miatt egyes helyeken teljesen beszívódik a festék, míg más helyeken egyáltalán nem. Többek között ez az egyik oka, hogy alapozó festéket kell használjunk, különösen fa és laminált felületeken. Régi fa feületeken használhatunk Gesso alapozót vagy Univerzális alapozó sprayt is.

Mit tehetünk, ha már lefestettük a felületet és foltos lett?

Használjunk viaszt vagy waxot, amelyet egy puha pamut ronggyal el tudunk oszlatni a felületen, így kicsit egységesíteni tudjuk a felületet.

Reméljük, hogy ezzel a bejegyzéssel eloszlattuk minden kételyed és továbbra is használni fogod a PintyPlus Chalk paint sprayt, vagy ha eddig nem tetted, ezután már bátran kezded el. Ha bármilyen észrevételed vagy tapasztalatod van, oszd meg velünk bátran.

Hogy teljesen elűzzük a csalódottságot, mutatunk néhány tárgyat, amelyek PintyPlus Chalk paint sprayvel készültek, bízva abban, hogy Te is kedvet kapsz a festéshez:

Ha tetszett a bejegyzésünk és Te is átfestetted otthoni géped, akkor küldd el részünkre facebookon! Ha szereted csináld magad ötleteket, kattints ide a többi Shakingcolors blog ötletért!

Előző poszt
PintyPlus Tech kovácsoltvas effekt spray új színei
Következő poszt
Állólámpa átalakítása táblafesték sprayvel