15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.shakingcolors.hu 300 1

Íroasztali lámpa felújítása

Íroasztali lámpa felújítása
A Dekorella blog megmutatja nekünk, hogy miért ne dobjunk ki egy már régóta nem használt íróasztali lámpát:

A kopott, piros íróasztali lámpa évtizedek óta szüleim padlásán porosodott. Hogy mi célból tették el az ütött-kopott, erősen amortizált szerkezetet nem tudom, de igazi örömmel találtam meg a limlomok között egy olvadós, nyári napon.

Átszínezve, kicsit felújítva remekül fog illeni a rózsaszín lányszobába – gondoltam, és így is lett. Na de ne szaladjunk ennyire előre.

Ez volt a nem túl mutatós alap.

ronda piros íróasztali lámpa

Felhasznált festékek:

Első körben alaposan megtisztítottam a felületet, majd Tamással atomjaira szedettem a lámpát. Itt újabb tisztítás következett, hiszen a tartós festés egyik kulcsa a tiszta, zsír és pormentes felület.

ronda piros íróasztali lámpa

A régi kábelt, kapcsolót és foglalatot kukáztam, a régi förmedvények helyére örömmel terveztem be arany színű textil kábelt, melyet a Tilka textil kábel és lámpa manufaktúrából szereztem be. Itt több mint 50 féle gyönyörű színből lehet választani, a különleges és trendi textilkábelek mellé pedig  szerelvények is kérhetők.

Arany színű Tilka textil kábel

A lámpatestet és a kilátszó csavarokat Pinty Plus Tech horgany alapozóval alapoztam a tartósabb tapadás érdekében.

Pinty plus horgany alapozó

Teljes száradás után jöhettek a festékek. A rózsaszínre tervezett részekre halvány rózsaszín Pinty Plus Chalk Paint-et hordtam fel. Figyelem! A kréta festéket érdemes festés előtt nagyon sokáig, akár 3-5 percig is rázogatni, hogy jól felkeveredjen a festék. Sőt, menet közben is időnként meg-meg rázni, ellenkező esetben fehér foltos lehet a végeredmény.

A festék tökéletesen fedett már elsőre is, bársonyos, kissé poros felület jött létre a festés után.

Pinty plus horgany alapozó

Az aranyra tervezett alkatrészeknél Pinty Plus Evolution akril festéket használtam, a búra belsejének festése során a már elkészült rózsaszín külső részt maszkolószalaggal és folpackkal védtem a festékfelhőtől.

Pinty Plus arany akril festék

Pinty Plus arany akril festék

A kréta spray-vel fújt részekre matt lakkot terveztem, de végül a Pinty Plus Basic rózsaszín árnylatú oldószeres sprayfestéke mellett döntöttem. Ez a festék egy nagyon magas fényű változat, de a matt krétafestékre fújva elképesztően kellemes selyemfényűvé vált.

Ez volt a két rózsaszín festék amivel dolgoztam.

Pinty Plus sprayfesték összehasonlítás

Alig tudtam kivárni a teljes száradást, de persze a tartós siker érdekében betartottam a flakonon írt határidőket. Végül amikor teljesen megszáradt a felület, gyors összerakás és tesztüzem után a helyére is került a csinossá tett célfény.

Ugye szembeötlő a változás? ?

A lámpabúra belseje is arany színű lett, így tökéletesen illik hozzá a megálmodott Tilka textilkábel.

Iróasztali lámpa Pinty Plus festékekkel felújítva

És így néz ki az asztalon használat közben…

kislány íróasztal rózsaszínnel

 

A tesztnek használt konzervdobozok sem mentek a szemétbe, dekortapasszal éspékzsineggel tovább díszítve írószertartóként az asztalon sorakoznak.

Pinty Plus festékkel festett konzervdoboz

Végül egy fontos jótanács.

A lámpához mint írtam, teljesen más típusú, összetételű és viselkedésű festékeket használtam. A vizes és oldószeres festékcsaládok kombinálásánál fokozottan figyeljünk a teljes száradási idők betartására, mely a festékeken és a weboldalon is megtalálható.

Örömmel használjuk a lámpát azóta is éjjel, nappal.

íróasztal Novasol Spray-vel felújított lámpával

Pinty Plus sprayvel újjávarázsolt tanulósarok

A végeredménnyel nagyon elégedett vagyok, a különböző festékek rétegezésével egyedi, különleges látvány született, mely tökéletesen illik a kislányok szobájába. A sprayfestékekkel ismét öröm volt dolgozni, egyenletes a fedés, nincs maszatolás, és amíg megfőtt a spagetti ebédre, meg is volt egy réteg festés. Más festékkel vajon ezt meg lehetne csinálni?!

Pinty Plus festékkel újjávarázsolt tanuló szobarész

Előző poszt
IKEA szekrény újragondolva
Következő poszt
A shakingcolors legújabb DIY bloggere