15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.shakingcolors.hu 300 1

Az aranyos hokedli

A Dekorella blog egy aranyos hokedli felújításába kezdett és ezt lépésről lépésre meg is osztja velünk:

Még az ősszel álltam neki egy réges-régi piros ülőkés hokedlinek is, mely gyerekkorom hasznos kisbútora volt. Az állapota a korának felelt meg, emlékszem, volt idő amikor a tetején még Donald Kacsás matrica is virított.

hokedli átalakítás előtt

Csiszoltam, portalanítottam és fújtam, de a munka egy ponton nagyon elakadt, így február lett mire végre elégedett lettem a végeredménnyel. A probléma nem a festéssel, hanem a csiszolással volt. Az ülő rész vastag, ráégett festékrétege széles csíkokban pattogott, de ahol nem, ott olyan makacsul tartotta magát, hogy képtelen voltam megszabadulni tőle. Egy csiszológép simán lehozta volna, de a festékmáz alatt olyan préselt fa bújt meg, amit lehet, hogy csak ez a vastag festékréteg tartott össze. Hagyom – határoztam el. Úgyis egy székpárna vagy báránybőr borítás szerepelt a terveimben.

Pinty Plus sprayfestékkel festek

Az első réteg festék Pinty Plus Evolution, fehér színű akril volt, az ülőke rész és a lábak végének kivételével mindent ezzel fújtam. Festettem több rétegben és több szögből is fújva, a vékony rétegek között rövid száradási időt hagyva.

hokedli átalakítás Pinty Plus sprayfestékkel

Amikor ez meglett, nejlon zsákba csomagoltam a széket, csak a négy lábvég látszott ki. A zsák felerősítését a fehér és az újabb szín határvonalát maszkolószalaggal választottam el, éles átmenetet képezve.

sprayfestés alatt

A szék “talpaiba” rajzszöget tűztem, ez megemelte a széket és amikor talpára állítva festettem, akkor sem ragadt a földhöz, a szórt festék szépen körbe ölelte.

A lábvégek színezésére arany Pinty Plus Evolution akril festéket választottam, a fehér arany kombó nem véletlenül nagy kedvencem mostanság.

Szép egyenletes lett a végeredmény, a festékek tökéletesen fedtek. Jöhetett az ülőrész fedése. A csodásan mutatós báránybőrt elvetettem, mert bár látványos, de az év nagy részében, amikor meleg van furán mutat a lakásban. Így esett, hogy a kedvelt H&M egyik 50%-os árleszállításáról hazahoztam egy szép, fehér, ezüsttel pöttyözött párnát. Illett rá, de valahogy hozzá már nem. Próbáltam hetekig barátkozni vele, mégsem lettem elégedett.

fehér arany hokedli

hokedli átalakítás Pinty Plus sprayfestékkel

Ekkor jött az ötlet: ha szeretem a rusztikus dolgokat, miért nem küldöm meg az ülőrészt is arannyal? A felület rücskössége mellett sima, semmi szálka, és ami festék még rajta van, nem pattog, így tökéletes alap.

Az első melegebb januári napok egyikén lefújtam, majd a kamra melegében kiszárítottam és íme:

hokedli átalakítás után Pinty Plus sprayfesték

Kész. Így lett tökéletesen olyan, amilyent szerettem volna, végre elégedett vagyok. Ha pedig elegem van belőle, csak kerítek rá egy párnát.

hokedli átalakítás Pinty Plus sprayfestékkel (13)

Remekül illik a nappali egészéhez is. hokedli átalakítás Pinty Plus sprayfestékkel

Imádom a kis lábait! <3

sprayfestett arany láb

Ilyen volt, ilyen lett! Ugye megérte lefújni?

hokedli átalakítás

 

Előző poszt
A shakingcolors legújabb DIY bloggere
Következő poszt
Régiből újat – karosszék újragondolva